Utforming og innredning

Mekanisk miljø (Mekanisk miljø i WHOs definisjon) består av gulv, innredning, utforming av rommet, påvirkning fra de fysiske omgivelser, aktiviteter både ute og inne og ergonomi; sittestillinger og utforming av arbeidsplassen.

Arbeidslokaler og atkomsten til lokaler skal være utformet og innredet med sikte på den virksomheten og de arbeidsplassene som skal finnes i lokalet og ha en tilfredsstillende velferdsmessig standard. Se  Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (Arbeidsplassforskriften).

Funksjonshemmedes behov skal ivaretas. Virksomheten skal være utformet og innredet slik at tilfredsstillende renhold og avfallshåndtering er mulig.
Samtidig skal det legges til rette for et helsefremmende fysisk arbeidsmiljø, læringsmiljø, inspirere til kreativ utfoldelse, bidra til trivsel og gode psykososiale forhold.  § 2-1. Utforming og innredning av arbeidsplasser og arbeidslokaler.
Se §9 i Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler

Et tiltak vil være å legge forholdene til rette slik at renholder får rengjort arbeidsbord og høyereliggende flater for støv/partikler, skitt og bøss uten å måtte flytte på pulter og ting som lagres i rommet. For å få dette til vil ofte første skritt være å samarbeid mellom renholdere og brukere. Det er vikt og å «snakke sammen» for å høre hvilke utfordringer inventar, utstyr, bruk av rom og møblering har for å få utført renhold som vektlegger inneklima.

I skoler som er i drift er det viktig å vektlegge valg av funksjonelt inventar og utstyr for alle grupper når det skal utføres innkjøp. Noen eksempler er valg av arbeidsbord der stolen kan henges oppunder pulten, mobile oppbevaringsreoler og skap som går til tak for å hindre støv og lagring.

Arbeidsgiver har plikt til å sørge for medvirkning og gi den enkelte, berørte arbeidstaker mulighet til å medvirke i prosesser og beslutninger som gjelder egen arbeidsplass. Når det skal velges inventar eller utstyr bør brukerne (elever, lærere og verneombud) av klasserommet eller spesialrommet, renholdsansvarlig og driftspersonell inviteres med. Deres praktiske erfaringer med eksisterende utstyr fra bruk og vedlikehold vil være nyttig når skolen skal gå til anskaffelse av nytt utstyr. De som inviterer arbeidstakere og elever med vil oppleve at medvirkning og erfaringer er en viktig ressurs. Se Arbeidstilsynet «Arbeidsgivers plikt til å sørge for medvirkning.»