Inneluften i boligen blir påvirket av hvor boligen er plassert i forhold til ulike forurensningskilder. Noen forurensningskilder i uteluften er naturlige, mens andre er menneskeskapte. For at du lettere skal kunne påvirke luftkvaliteten i boligen, er det viktig å vite hva som kan bidra til dårlig inneklima. Vet du hva som forurenser, har du mulighet til å iverksette tiltak/gjøremål som virker. For å forenkle dette arbeidet, har vi utarbeidet en sjekkliste slik at du kan utføre egenkartlegging over forurensningskilder i utemiljøet der du bor. En oversikt er viktig og kan være motiverende for å dokumentere ulike tiltak med tekst og bilder.
Eksempel på forurensningskilder som kan påvirke uteluftkvalitet:
For boliger i by og tettbebygde strøk:
- Eksos fra trafikk
- Støv fra asfalt som virvles opp fra biltrafikk
- Støy fra trafikk, bane og mennesker
- Sigarettrøyk og grill fra naboen via ventilasjon, balkong eller utettheter
- Røyk fra vedfyring
- Lukter fra virksomheter som vaskerier, matserveringssteder og lignende.
- Lukt av råtten søppel fra søppelcontainer og søppelkasser.
For boliger i spredt bebyggelse eller i mindre fortettede områder:
- Eksos fra trafikk og biler som går på tomgang
- Støv fra veibane som virvles opp ved bilkjøring i høy hastighet
- Røyk fra vedfyring
- Røyk fra naboens grillbu eller brenning av avfall på tomta
- Sigarettrøyk fra naboens område som trekker inn via ventilasjon, lufteventiler og utettheter
- Pollen fra trær og gress i uteområdet
- Støy fra naboens aktiviteter og gressklipping
- Støy fra barn som leker
Lukt av råtten søppel fra søppelcontainer og søppelkasser
Er det luktkilder utenfor eiendommen som påvirker inneklima i boligen din, kan du henvende deg til kommunens servicesenter for bistand. De har fagpersoner som arbeider med Forskrift om miljørettet helsevern og skal bistå når slike problemer oppleves. Forskriftens Formål er å:
a) å fremme folkehelse og bidra til gode miljømessige forhold
b) å sikre befolkningen mot faktorer i miljøet, blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale, som kan ha negativ innvirkning på helsen.
Hvordan sjekke luftkvaliteten i ditt område!
På vinteren blir luftforurensningen ute verre. Sårbare grupper er mest utsatt. Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har utarbeidet nettstedet Luftkvalitet i Norge. Sammen utgjør disse fem etatene Luftsamarbeidet som tilbyr pålitelige og brukerorienterte digitale tjenester for luftkvalitet for kommuner, anleggseiere og befolkningen. På Luftkvalitet i Norge kan du se hva slags forurensning som er i lufta i området der du bor, på vei til jobb, barnehage og skole og hvilken kilde den stammer fra. I tillegg får du råd om hva du bør gjøre hvis lufta er dårlig.
Nettstedet er som et værvarsel, bare for luftforurensning. Luftvarselet dukker også opp når du søker opp ditt sted på sidene og eller i appen til Yr, Norges største værtjeneste. Tjenesten Luftkvalitet i Norge gjør det lettere å følge med på lufta rundt deg.
Miljødirektoratet har utarbeidet nettsiden Luftkvalitet i Norge som gir nyttig informasjon om luftkvaliteten i ditt område.