(Aktinisk miljø i WHOs definisjon) Aktinisk miljø omhandler lysstyrke, blending, reflekser, radongass fra grunnen og elektromagnetiske felt.
Belysning
Belysning skal skape gode synsforhold, stimulere til økt innsats og trygge tilværelsen. For at mennesker skal arbeide effektivt, nøyaktig og trygt, må det sørges for nok lys, enten i form av dagslys eller elektrisk lys, eller mest sannsynlig en kombinasjon. I den mørke tiden av året er vi spesielt avhengig av at lyskildene i de enkelte rom gir nok lys til å utføre arbeid og aktiviteter uten at noen får vondt i hodet.
Mennesket er skapt til å gjøre utstrakt bruk av synssansen og den fungerer best i vanlig dagslys. Elektrisk belysning i læresituasjonen bør derfor ligne mest mulig på dagslys og være tilpasset den aktivitet som skal foregå. Dårlig lys, blending, solinnstråling, refleks mm. kan gi helsesymptomer i form av hodepine, såre øyne og stressnakke samt redusert konsentrasjon og læringsutbytte. Spesielt der man skal utføre presisjonsarbeid og synskrevende arbeid er det viktig med godt lys.
Radon
Radon er en kreftfremkallende luktfri og usynlig radioaktiv gass som kan trenge inn i bygninger fra grunnen, enten fra naturlige bergarter rundt og under bygningen eller tilkjørte fyllmasser. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste årsak til utvikling av lungekreft nest etter aktiv røyking. Det er anslått at radon i boliger forårsaker om lag 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge.
Risikoen for lungekreft øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og med oppholdstiden. Det finnes ingen nedre terskelverdi for når radon gjør skade. Risikoen er høyest for de som aktivt røyker eller har røykt.
Radon forekommer i alle slags bygninger og total radonrisiko skyldes summen av opphold i ulike bygninger; jobb, fritid og privat bolig. I skoler der underetasje eller kjellerlokale brukes jevnlig er det viktig at skoleleder og byggeier har sørget for radonmålinger og kan fremlegge målinger som viser radonverdier under grenseverdiene.
«Tiltak for å redusere radonnivået skal alltid gjennomføres dersom det overstiger 100 Bq/m³. Dette nivået kalles tiltaksgrense i strålevernforskriften. Det betyr at dersom målingene viser radonnivåer høyere enn 100 Bq/m³, enten det er 150, 400 eller 2000 Bq/m³, må du sørge for at det blir gjort tiltak for at nivåene skal bli så lave som praktisk mulig. Nivåene skal uansett ikke overstige grenseverdien på 200 Bq/m³.» Se Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, DSA.
Kilde: Håndboken «Inneklima, FDV og HMS i praksis»