Inneklima og innemiljø

 Verdens Helseorganisasjon har definert inneklima gjennom fem inneklimafaktorer, legger vi til estetisk og psykososialt miljø får vi innemiljø. De fem inneklimafaktorene har på hver sin måte betydning for hvordan vi  opplever det fysiske innemiljøet i boligen, arbeidsplassen, i barnehage eller på skolen.

Inneklimaets fem faktorer

1.      Termisk miljø: Lufttemperaturen i rommet, omgivende flaters temperatur, luftfuktighet, lufthastighet, trekk, påkledning og aktivitetsnivå.

2.      Atmosfærisk miljø: Gasser/damper, lukter og partikler i lufta vi puster inn. For eksempel: Bakterier, pollen, muggsopp, husstøvmidd, stekos, lukt fra matlaging, kjemiske stoffer som avdamping fra rengjøringsmidler og lim, samt rester av dødt stoff som hudavfall, flass og middrester.

3.      Aktinisk miljø: Naturlig lys/elektrisk belysning, lysstyrke, blending, reflekser, radongass fra grunnen, elektriske og magnetiske felt.

4.      Akustisk miljø: Lyd og lydoppfattelse; støy og vibrasjoner, lydoverføring og etterklangstid.

5.      Mekanisk miljø: Gulv (sklisikkerhet), innredningens tilpasning til brukerne, påvirkning fra de fysiske omgivelser, ergonomi, sittestillinger og utforming av arbeidsplassen.

Innemiljø får vi når miljøene nedenfor legges til:

6.      Estetisk miljø: (pent/stygt): Alt som innvirker på våre sanser (syn, hørsel, lukt, smak, berøring og likevekt), vanligvis med hovedvekt på synsinntrykk.

7. Psykososialt miljø: Mellommenneskelige forhold og sosialt miljø.

Våre valg og hverdagshandlinger er viktig: Siden inneklima er samspill mellom en rekke ulike miljøfaktorer, finnes det også en rekke tiltak som kan iverksettes. Mange av tiltakene er ofte lite kostnadskrevende, men stiller krav til at vi får praktisk kunnskap og tips i hva som kan gjøres for å bedre inneklima. Prosjekterfaringer viser at mange små tiltak og gjøremål kan bidra til bedre inneklima. Kunnskap om hva inneklima er kan bidra til at vi selv kan bedre innemiljøet.

Det å arbeide med inneklima oppleves ofte som et puslespill. Kilde og bilde professor Kjell Aas.