Fukt og muggsoppskader i utleieboliger: gjeldende regelverk

På denne siden viser til Folkehelseinstituttet som har laget en oversikt over regelverket som omhandler  inneklimaproblemer i utleieboliger, særlig i forbindelse med fukt- og muggsoppskader. Regelverket vil også kunne omfatte andre helseskadelige inneklimaforhold i utleieboliger, såfremt problemene ikke skyldes feil bruk av boligen. Kilde FHI.

Rundskriv IS-8/2013 ble oversendt fra Helsedirektoratet til landets kommuner og fylkesmenn om tilsyn med helsemessige forhold ved utleieboliger og om tiltaks- og grenseverdier for radon i utleieboliger, barnehager og skoler.

Det er spesielt avsnittet «Helserisiko og hygieniske ulempe i en utleiebolige» som kan ha være nyttig å vise til når problemet skal kommuniseres til utleier.

Helserisiko og hygienisk ulempe i en utleiebolig kan skyldes for eksempel:

(i) bygningsmessige forhold, eventuelt i kombinasjon med utleieboligens beliggenhet og grunnforhold (for eksempel fukt- eller radonproblemer),
(ii) utleiers handlinger eller unnlatelser (for eksempel manglende utbedring eller vedlikehold),
(iii) måten leietaker innretter seg på i utleieboligen.
Kilde: FHI.

Folkehelseinstituttets vurdering av denne typen saker:

«Fukt- og muggsopp synes ofte å representere et inneklimaproblem, spesielt i utleieboliger. Folkehelseinstituttet har imidlertid ingen myndighet i saker som dette. Tilsynsansvar faller i stedet inn under kommune-/bydelsoverlegen og miljørettet helsevern i den respektive kommune. Det er allikevel vår generelle anbefaling, at om fukt og muggsoppskader i utleieboliger skyldes byggtekniske feil, og ikke feil bruk av boligen, så bør utleier utbedre forholdene så raskt som mulig.» Kilde: FHI.

Relevante lenker:

Synlige tegn der maling flasser, eller løsner, fra lister og vinduskarmer kommer ofte av at det er for høy luftfuktighet i rommet.