Utbedring og forebygging

Oppdager du muggsopp på veggen bak en kommode eller et annet møbel kommer det mest sannsynlig av at luftfuktigheten i soverommet har vært høy samtidig som møbelet har stått inntil en kald dårlig isolert vegg. Dersom rommet ikke har noen form for mekanisk ventilasjon, eller for få lufteventiler i yttervegg, vil luftfuktigheten i rommet øke. Når fuktig luft kommer mellom kommode og kald vegg vil den kunne kondensere, slik at muggsopp kan oppstå i veggoverflaten.

Tips til utbedring:

  • Hvis du skal gjøre jobben selv, er det viktig at du beskytter deg med en egnet støvmaske og bruker klær som ikke skal oppbevares inne etterpå.
  • Rydd rommet og lag et arbeidsrom med plast i døråpningen slik at spredning av partikler blir så liten som mulig.
  • Har dere en bord- eller gulvvifte tilgjengelig, bør denne sette ved vindu å blåse ut slik at luftstrømmen fra rommet og arbeidsområdet går ut av soverommet.
  • Har du tilgang til en industristøvsuger med HEPA-filter så vil dette også bidra til å redusere støvspredning. En effektiv luftrenser med partikkelfilter hjelper også, men husk å skifte filter etterpå.
  • Bruk en egnet skrape først for å se om muggsoppen kan fjernes mekanisk.
  • Hvis muggsoppen kun dekker kun et lite område, kan du rengjøre området med desinfeksjonsmiddelet Klorin eller klorhexidin. La middelet virke en stund før du vasker det av med rent vann hvis overflaten av veggen tåler dette. NB: Husk at Klorin bleker!

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver dette om Rengjøring og fjerning av mugg: Porøse materialer som tepper, isolasjon, bygningsplater, papirprodukter, tekstiler og polstrede møbler, som har blitt fuktige og utsatt for mugg, kan neppe bli effektivt rengjort, og må vanligvis skiftes ut. Selv om organismene drepes, vil det fortsatt kunne være igjen allergener og potensielt skadelige forbindelser i produktene.

Glatte overflater eller ikke-porøse materialer forurenset av mikroorganismer kan saneres med en kombinasjon av støvsuger med HEPA-filter, våtvask og desinfeksjon (f.eks. 10 prosent klor). Slik kan forurenset treverk renses, rehabiliteres og fortsatt brukes så lenge nedbrytningsprosessen ikke har trengt seg inn i selve veden.

Utbedring etter Standarden NS 3515

Ved utbedring er det viktig å utføre arbeidet etter Standarden NS 3515 angir krav til kartlegging av skadeomfang, skadebegrensende tiltak og sanering ved vann- og fuktskader i bygninger, og bidrar å sikre at tiltakene som settes i verk er hensiktsmessige og forsvarlige. Les mer på Standard Norge.

Her kan du se bruk av NS 3515

Video laget av Norges Astma- og Allergiforbund om NS 3515 som viser hvorfor det kan være nyttig å bruke en standard når skaden har skjedd.

Tips til forebygging:

  • For å unngå dette igjen vil det være et forebyggende tiltak å påse at det er en luftespalte mellom kalde vegger seng, skap og møbler så luften kan sirkulere fritt og veggen ikke blir så avkjølt. Bruk gjerne avstandsklosser slik at avstanden opprettholdes i den kalde årstiden.